EEMIL

  • Instagram

Säkitön syyskuu -kampanjan keulakuvA,

TPS:n nuori lupaus EEMIL VIRO pysyy kovassa kunnossa ilman nuuskaa. ”Nuuska ällöttää minua!”

 

Eemil Viro on 18-vuotias Turun Palloseuran (TPS) jääkiekkoliigajoukkueen vasen puolustaja. Hän on pelannut liigajoukkueessa kaikkiaan neljä kautta. Viro kertoo olevansa elämänmyönteinen nuorimies, jolle hyvinvointi on tärkeä elämän perusarvo ja perusta urheilu-uralle.

– Pidän tärkeänä riittävää ja monipuolista ravintoa sekä selkeitä arjen rytmejä ja rutiineja. Nukun tarpeeksi, muistan lihashuollon aina iltaisin, treenaan paljon ja huolella ja huolehdin riittävästä levosta, Viro listaa.

 

Kysyttäessä, missä nuori puolustaja kokee olevansa hyvä, hän vastaa nopeasti olevansa erityisen nopea oppimaan uutta. Viro kertoo haluavansa kehittyä monessakin asiassa, erityisesti jääkiekon pelaajana. Yhtenä suurimpana tavoitteenaan hän mainitsee pelaamiseen NHL:ssä.

–Ja sen takia treenaan paljon! Tarkemmin sanottuna haluan kehittää laukaustani ja hankkia lisää voimaa.

"En ole ikinä kokeillut

enkä kokeile!"

Säkitön syyskuu -kampanjan keulakuvilta kysyttiin, mikä on kampanjakasvon suhde nuuskaan. Viro on tässä ihanteellinen esimerkki: hän ei ole koskaan nuuskaa käyttänyt eikä tule sitä koskaan käyttämään.

Nuori liigakiekkoilija kertoo seuranneensa vanhempien pelaajien nuuskan käyttöä vuosien varrella ja toteaa sen lisääntyneen huomattavasti. Nuuska näkyy urheilupiireissä – etenkin jääkiekossa – kaikkialla.

 

– Nuuskan käyttö on yleistynyt joka puolella, niin kopissa kuin sen ulkopuolellakin. Pelasin C-junnuissa ja pääsin pelaamaan B-junnujen kanssa. Jouduin joukkueen nuorimpana istumaan treeneissä keskellä koppia roskiksen vieressä. Siinä pukiessani joukkuelaiset kävivät heittämässä ”säkin” roskikseen muutaman minuutin välein. Huomasin jo silloin, että nuuskaaminen jopa hieman ahdisti minua, Viro toteaa.

 

On selvää, että nuuska heikentää urheilusuorituksia, ja nuuskan ajatellaan olevan hyvä ja suorituskykyä parantava tuote. Urheilevien nuorten nuuskan käyttöön vaikuttaa ensisijaisesti vertais- eli kaveripaine. Viron mukaan nuuskasta erossa pysyminen on kuitenkin helppoa. Hän pystyy olemaan kokeilematta, vaikka lähipiiri käyttäisikin tuotetta.

– Nuuska ällöttää minua.

Itsekuri ja päättäväisyys ovat avain päihteettömyyteen

Eemil Viro kertoo oppineensa siihen, ettei päihteitä tule käyttää. Hän tiedostaa alkoholin, nikotiinituotteiden ja huumausaineiden haittavaikutukset ja sen, ettei päihteillä ole oikeastaan lainkaan hyviä puolia.

– Itsekurini mahdollistaa ”ein” sanomisen, eikä minulla oikeastaan ole ollut koskaan mielenkiintoa päihteisiin. Jos minulle tarjotaan nuuskaa, sanon suoraan, että en halua. Tarvittaessa toistan sen. Olen päättänyt olla kokeilematta.

 

Myös perhe, ystävät ja urheilu kannattelevat. Ne ovat 18-vuotiaalle jääkiekonpelaajalle tärkeä voimavara.

Jääkiekkouran lisäksi Virolla ei toistaiseksi ei vielä ole sen suurempia tavoitteita tai haaveita. Hänen unelmansa on tulla hienoksi ihmiseksi, joka voisi olla ”kaikkein kaveri”.

– Toivon mahdollisimman tervettä ja pitkää elämää, johon mahtuu paljon hienoja kokemuksia. Myös perheen saaminen olisi upea juttu – sitten vähän vanhempana.

 

Pidä pää kylmänä – yhdessä eroon nuuskasta!

Teoriatieto ei niinkään nuuskan käyttöä estä, mutta antamalla konkreettisia esimerkkejä esimerkiksi urheilusuorituksista pärjäämisestä ja palautumisesta, voi saada nuoret miettimään valintojaan.

–Nuoria voi ainakin muistuttaa siitä, että nuuskasta on oikeasti vain haittaa, Viro toteaa.

 

Nuorten nuuskan käyttöön voidaan yrittää vaikuttaa myös positiivisella vertaispaineella: nuuskattomuus on helpompi valinta, kun mahdollisimman moni ystäväpiiristä tai joukkueesta kieltäytyy siitä.

– Sana ”yhdessä” voi olla todella toimiva juttu! Porukassa toimiminen luo nuorille turvallisemman olon ja uskalluksen kieltäytyä.

 

– Nuorille haluan sanoa, että pitäkää pää kylmänä ja keskittykää olennaiseen. Haastakaa itseänne ja samalla muita. Näin löydätte joka päivä parhaan version itsestänne. Muistakaa pitää huolta myös toisistanne, olkaa joukkue kaikessa mitä teette. Hyvät teot johtavat aina johonkin suurempaan!

"Nuorille haluan sanoa, että pitäkää pää kylmänä ja keskittykää olennaiseen. olkaa joukkue kaikessa mitä teette."

EEMILIN VALINNAT

Aamu – Ilta

Kahvi – Tee 

 

Makea – Suolainen 

 

Musiikki – Teatteri 

 

Vaalea – Tumma 

 

Kaunis – Onnellinen 

 

Lämmin – Kylmä 

 

Oikea – Vasen 

 

Valkoinen – Musta 

 

Elokuva – Sarja

Seuraa Eemilin kotiseuraa