top of page

TPS:n laitahyökkääjä Kalle Väisänen: ”Nuuskasta ei ole hyötyä urheilijalle!”

 

Kalle Väisänen on Turun Palloseuran (TPS) oikea laitahyökkääjä. Väisänen on vasta 19-vuotias, mutta ehtinyt pelata jo U18- ja U20-maajoukkueissa ja kaksi kautta liigassa. Hänen suurin haaveensa on pelata mahdollisimman pitkä ura ammattilaisjääkiekkoilijana.

Haastattelun osana toteutetussa ”speed datingissa” Väisänen kertoo olevansa enemmän ilta- kuin aamuihminen, pitävänsä enemmän kahvista kuin teestä, valitsevansa enemmin suolaisen kuin makean ja katsovansa sarjan sijasta elokuvan.

Erityisen hyvä nuori kiekkoilija kokee olevansa urheilussa. Hän kertoo harjoittelevansa paljon ja laadukkaasti, sillä kehittyäkseen urheilu-uralla on treenattava monipuolisesti.

– Pärjääminen, jaksaminen ja hyvinvointi vaativat paljon harjoittelua ja terveelliset elintavat, Väisänen painottaa.

”En ole koskaan testannut nuuskaa”

Kalle Väisänen on ihanteellinen Säkitön syyskuu -kampanjan keulakuva: hän ei ole käyttänyt eikä kokeillut koskaan nuuskaa.

– Ympärillä olevat nuoret ja nuoret aikuiset käyttävät, mutta minua henkilökohtaisesti nuuska ei ole koskaan houkuttanut. En koe nuuskasta olevan mitään hyötyä enkä siten myöskään ymmärrä, mitä hyötyä siitä voisi olla urheilussa tai urheilijalle.

Kuten monen muunkin nuoren, myös Väisäsen kokemukset nuuskasta linkittyvät urheiluun, etenkin jääkiekkoon. Urheiluseuroissa joukkueen vertaispaine johtaa herkästi nuuskaamiseen. Nuuskaan saattaa liittyä kokemus yhteenkuuluvuuden tunteesta, vaikka Väisänen ei itse näin koekaan.

– Minulle kieltäytyminen on ollut helppoa, vaikka muut käyttäisivätkin nuuskaa. Heille se, että minä en käytä, ei ole koskaan ollut ongelma!

 

Terveys ja perhe ovat tärkeintä elämässä

Nuori jääkiekkoilijalupaus tietää, mitä elämältään haluaa ja mitä tavoittelee.

–Haluan olla jääkiekkoilija, haluan tehdä pitkän uran ammattilaispelaajana.

Jos Väisänen ei olisi jääkiekkoilija, hän ei osaisi heti sanoa, mikä haluaisi ”isona” olla. Suuren haaveensa edessä hän tiedostaa, että urheilijan ura vaatii sinnikkyyttä, taistelutahtoa ja hyvät, terveelliset elintavat.

– Tavoitteenani on kiekkoilla ja pysyä terveenä. Perhe ja terveys merkitsevät minulle eniten ja tukevat minua tavoitteisiin pääsyssä, Väisänen kiteyttää.

– Niin, ja jos vielä oppisi kokkaamaan itse paremmin... Siinä olisi yksi iso tavoite!

 

Nuuskattomuuteen hyvän esimerkin avulla

Tavoitteiden toteutumiseksi on olennaista, että noudattaa terveellisiä elintapoja. Väisäsen mukaan se, mitä kaverit tai joukkuelaiset ajattelevat tai minkälaisia valintoja he tekevät, ei saa vaikuttaa liikaa omaan tekemiseen. Tämä koskee myös nuuskaamista.

–Nuuskattomuutta voidaan tukea muun muassa oikean tiedon jakamisella ja näyttämällä hyvää esimerkkiä siitä, ettei käytä nikotiinituotteita. Oikeastaan nuuskattomuudesta pitäisi saada luotua uusi trendi!

Väisäsen mukaan kaikki lähtee kuitenkin itsestä, omista valinnoista. Menestyneen laitahyökkääjän mukaan koulutus on hyvä perusta elämälle ja esimerkillisille sosiaalisille verkostoille. Hän muistuttaakin lopuksi nuoria:

– Stay in School!

 

KALLEN VALINNAT

Aamu – Ilta

Kahvi – Tee 

 

Makea – Suolainen

 

Musiikki – Teatteri 

 

VaaleaTumma 

 

Kaunis – Onnellinen

 

Lämmin – Kylmä 

 

Oikea – Vasen

 

Valkoinen – Musta

 

Elokuva – Sarja

Seuraa Kallen kotiseuraa

bottom of page