top of page

TPS:n laitahyökkääjä Eetu Liukas: ”Ei ole häpeä sanoa nuuskalle ei!”

Eetu Liukas on Turun Palloseuran (TPS) laitahyökkääjä. Liukas on vasta 18-vuotias, mutta ehtinyt pelata seurassa jo liki 13 vuotta, näistä kaksi kautta liigassa. Hänen suurin haaveensa on päästä pelaamaan NHL:ssa ja jatkaa ammattilaisjääkiekkoilijana.

Erityisen hyvä nuori hyökkääjä kokee olevansa urheilussa. Liukas kertoo harjoittelevansa paljon ja laadukkaasti, sillä kehittyäkseen urheilu-uralla on treenattava monipuolisesti.

– Pärjääminen, jaksaminen ja hyvinvointi vaativat paljon harjoittelua ja terveelliset elintavat, Liukas painottaa.

 

”Nuuska ei viehätä”

Eetu Liukas on ihanteellinen Säkitön syyskuu -kampanjan keulakuva: hän ei ole käyttänyt eikä kokeillut koskaan nuuskaa.

– Ympärillä olevat nuoret käyttävät, mutta minua henkilökohtaisesti nuuska ei mitenkään viehätä. Ei ole tehnyt mieli edes kokeilla, sillä en koe nuuskasta olevan mitään hyötyä.

Kuten monen muunkin nuoren miehen, myös Liukkaan kokemukset nuuskasta linkittyvät jääkiekkoon. Urheiluseuroissa joukkueen vertaispaine – ja myöhemmin myös riippuvuus nikotiiniin – johtaa herkästi nuuskaamiseen. Nuuskaan liittyy kokemus yhteenkuuluvuuden tunteesta.

– Onneksi minulla on paljon ystäviä ja joukkuetovereita, jotka eivät käytä nuuskaa, joten en ole koskaan ollut ainut. On ollut helppoa selvitä vertaispaineesta, Liukas toteaa.

Perhe, ystävät ja jääkiekko ovat tärkeintä elämässä

Nuori jääkiekkoilijalupaus tietää, mitä elämältään haluaa ja mitä tavoittelee.

–Haluan olla jääkiekkoilija, haluan pelata NHL:ssa.

Jos Liukas ei olisi jääkiekkoilija, hän ei osaisi heti sanoa, mikä haluaisi ”isona” olla. Hän tiedostaa, että urheilijan ura vaatii sinnikkyyttä, taistelutahtoa ja hyvät, terveelliset elintavat.

– Haaveenani on NHL ja tavoitteenani elää pitkä elämä terveenä. Perhe, läheiset, ystävät ja jääkiekko merkitsevät minulle eniten ja tukevat minua tavoitteisiin pääsyssä, Liukas kiteyttää.

Nuuskattomuus on yhteinen asia

Tavoitteiden toteutumiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että noudattaa terveellisiä elintapoja. Liukkaan mukaan se, mitä kaverit tai joukkuelaiset ajattelevat tai minkälaisia valintoja he tekevät, ei saa vaikuttaa liikaa omiin valintoihin ja tekemiseen. Tämä koskee myös nuuskaamista.

Liukas toteaa, että nuorten pitäisi pyrkiä pois ”nuuskan käyttö on coolia” -ajatuksesta, ja nuuskattomuudesta pitäisi saada luotua trendi. Nuuskattomuutta voidaan tukea muun muassa oikean tiedon jakamisella ja eri tahojen vahvalla yhteistyöllä.

– Vanhempien, valmentajien, opettajien ja muiden aikuisten pitäisi uskaltaa puuttua nuuskan käyttöön ja ottaa aihe herkästi puheeksi nuorten kanssa.

Liukkaan mukaan kaikki lähtee kuitenkin itsestä, omasta tahdosta ja valinnoista, ja hän muistuttaakin lopuksi nuoria:

"Uskalla kieltäytyä: ei ole häpeä sanoa ei nuuskalle!"

EETUN VALINNAT

Aamu – Ilta 

 

Kahvi – Tee

 

Makea – Suolainen 

 

Musiikki – Teatteri 

 

Vaalea – Tumma 

 

Kaunis – Onnellinen 

 

Lämmin – Kylmä 

 

Oikea – Vasen 

 

Valkoinen – Musta 

 

Elokuva – Sarja

Seuraa Eetun kotiseuraa

bottom of page