KAMPANJA

Nuuska on **skaa

Säkitön syyskuu - kampanjan teemana vuonna 2021 on ”Nuuska on **skaa”. Tällä halutaan tuoda esille nuuskan haitallisuutta sekä ihmisille että ympäristölle, ja myös sitä, että nuuskan käyttö on täysin turhaa.

Käytetyt nuuskapussit ja tyhjät nuuskakiekot ovat Suomessa tuttu näky muun muassa kaduilla, puistoissa ja urheilupaikoilla. Maahan sylkäistyt nuuskat ovat myrkyllistä ja vaarallista jätettä, joka ei maadu. Sen lisäksi, että nuuska on haitallista käyttäjälleen, se on haitallista myös ympäristölle.

Tupakkateollisuuden aiheuttamat ympäristöhaitat

Nuuska valmistetaan tupakkakasvista. Tupakkakasvin viljelystä suurin osa tapahtuu kehitysmaissa. Tupakkateollisuus kiihdyttää ilmastonmuutosta, tuhoaa metsiä, aiheuttaa metsäpaloja ja tuottaa suuren määrän jätettä. Viljelyssä käytetään suuria määriä kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Nämä aineet ovat vakava ympäristöllinen terveysongelma muun muassa vesistöille ja paikalliselle juomavedelle sekä sen lisäksi vaaraksi tupakkateollisuudessa työskenteleville, jotka ovat usein naisia ja lapsia.

Tupakkakasvi käyttää maaperän ravintoaineita muita kasveja enemmän, jonka vuoksi uusia viljelypeltoja joudutaan raivaamaan vuosittain lisää. Tämän lisäksi isoja metsäalueita hakataan polttopuuksi tupakkakasvin kuivattamista varten. Puiden väheneminen ja metsien hävittäminen edistää ilmastonmuutosta ja ekologista epätasapainoa. Metsien hävittämisen seurauksena tuhannet eri kasvilajit kuolevat sukupuuttoon, eläimet jäävät ilman kotia ja metsien tilalle tulee autiomaita. Tupakkateollisuudessa käytetään muun muassa liuottimia, öljyjä ja rasvoja, joista tulee ilmansaastetta sekä miljoonia kiloja jätettä vuosittain.

Maassa lojuvat nuuskapussit ovat ympäristölle haitallisia

Nuuskan annospussi valmistetaan pääosin selluloosakuidusta, jonka sisällä on tupakkakasvista, makuaineista ja säilöntäaineista valmistettua massaa. Nuuskassa on monia ihmiselle, eläimille ja ympäristölle haitallisia aineita, kuten nikotiinia, kadmiumia, kromia, nikkeliä, arsenikkia ja lyijyä. Maassa olevista nuuskapusseista irtoaa näitä haitallisia aineita maaperään ja vesistöihin. Sen lisäksi nikotiini on myrkkyä eläimille. Nuuskapussit eivät maadu (tai maatuminen kestää hyvin pitkään), joten ne tulee hävittää sekajätteen mukana.

Nuuskaaminen on täysin turhaa

Nuuska on tupakkatuote, mikä on monella tavalla terveydelle haitallinen, sisältäen lukuisia syöpävaarallisia ja myrkyllisiä aineita. Nuuskan käyttäjälle kehittyy usein voimakas riippuvuus, sillä nuuska sisältää paljon nikotiinia – yleisimmin 7-8 mg/g, mutta vahvimmissa nuuskissa nikotiinimäärä voi olla moninkertainen. Nuuskan tai minkä tahansa nikotiinituotteen säännöllinen käyttö vaarantaa nuoren normaalin kehityksen. Nuuska ei ole kulutushyödyke, eikä se kuulu millään tavalla nuoruuteen eikä aikuisuuteen.