top of page
IMG_3020.jpg

Kuva: © Hammaslääkäri Salli Salminen, hammaspaikka.com

KAMPANJA

PALJASTA HYMYSI

Säkitön syyskuu - kampanjan teemana vuonna 2022 on suunterveys – sloganilla ”Paljasta hymysi”. Suun terveydellä on vaikutus koko kehoon ja yleiseen terveyteen. Nuuskan ja muiden nikotiinituotteiden tiedetään heikentävän suun terveyttä ja nuuska voi aiheuttaa jopa parantumatonta vauriota suussa.

 

Kampanjan aikana lisätään nuorten tietoa suun terveydestä ja nuuskan vaikutuksista suun terveyteen sekä kannustetaan nuuskattomuuteen ja nuuskan käytön lopettamiseen.

Suun terveys vaikuttaa koko kehoon

Terve suu on raikas, sen limakalvot ovat siistit, ikenet ovat ehjät, vaaleanpunaiset, hampaat ovat ehjät sekä kieli on siisti.​

 

Suun terveydessä on tärkeää oma hoito, johon kuuluu harjaus kahdesti päivässä, hammasvälipuhdistus, säännöllinen ruokailu,

ksylitolituotteiden käyttö ja vesi janojuomana.

 

Suun terveys vaikuttaa koko kehoon ja yleiseen terveyteen.

 

Norsunnahkamainen limakalvovaurio syntyy nuuskaamisen seurauksena

Nuuskan käyttö näkyy suun limakalvoilta jo muutamassa viikossa. Nuuskaaminen heikentää suun verenkiertoa ja puolustusmekanismeja.

Emäksinen nuuska aiheuttaa limakalvolle erilaisia vaurioita. Nuuskaleesio on limakalvovaurio, joka erottuu paksuuntuneena, harmahtavana ja ryppyisenä muutoksena alueella, jossa nuuskaa pidetään. Suurin osa lievistä vaurioista paranee, kun lopettaa nuuskan käytön, mutta pitkälle edenneet limakalvovauriot voivat olla syövän esiasteita. Nikotiinituotteiden käyttö lisää merkittävästi riskiä sairastua suusyöpään!

 

Nuuska voi aiheuttaa parantumatonta vahinkoa suussa

Nuuskan kemiallinen ja mekaaninen ärsytys kuluttavat ikeniä ja hammaskaulaa. Ne eivät parane, vaikka lopettaisi nuuskan käytön.

Nuuskaaminen lisää ientulehduksen riskiä, hampaiden reikiintymistä, värjäytymistä ja hammaskiven kertymistä. Nämä aiheuttavat suuhun pahaa hajua. Vauriot parantuvat yleensä hyvällä suuhygienialla ja nuuskaamisen lopettamisella. Onneksi!

 

Kampanjassa kannustetaan nuuskattomuuteen

Nuuska on tupakkatuote, mikä on monella tavalla terveydelle haitallinen, sisältäen lukuisia syöpävaarallisia ja myrkyllisiä aineita. Nuuskan käyttäjälle kehittyy usein voimakas riippuvuus, sillä nuuska sisältää paljon nikotiinia – yleisimmin 7-8 mg/g, mutta vahvimmissa nuuskissa nikotiinimäärä voi olla moninkertainen. Nuuskan tai minkä tahansa nikotiinituotteen säännöllinen käyttö vaarantaa nuoren normaalin kehityksen. Nuuska ei ole kulutushyödyke, eikä se kuulu millään tavalla nuoruuteen eikä aikuisuuteen. Kampanjassa halutaan kannustaa terveelliseen elämäntapaan, johon ei kuulu nuuska tai muutkaan nikotiinituotteet!

bottom of page